19-12-10

Zou u het doen?

Lazyman vroeg erom. Drie weken geleden zijn in Wemmel drie mensen dood geschoten: een advocaat, zijn vrouw en hun zoon. Het gebeurde op een zondagavond. Vriend J. had mij gebeld toen ik op de terugweg uit Westende was. "Er is een advocaat vermoord. En zijn vrouw. En hun zoon. Zou het..."

We kenden Michel De Vleeschouwer allebei. Vriend J. omdat hij een advocaat nodig had gehad, ik omdat ik af en toe een pintje ga drinken in een café waar hij ook kind aan huis was. Het radionieuws werd elk half uur preciezer. Ja, het was in Wemmel. Ja, het was 'onze' advocaat. Ja, het was Nicolas 'bonsoir-goeienavond' die met paps een cola light kwam drinken; Ja, het was madame Michel, die ik twee weken voordien op een eetfestijn van de spaarkas had leren kennen. Pang-pang-pang... Drie doden...

Op maandagochtend was de drievoudige roofmoord voorpaginanieuws voor Het Laagste Nieuws. Op pagina 1 een foto van het betreurde koppel. Mijn foto, twee weken daarvoor gemaakt op het eetfestijn. Onderaan een klein bolletje c (c) KOS. Even verderop, in het regionale katern, opnieuw foto's die ik op datzelfde feestje gemaakt had. Dit keer met de vermelding klein bolletje c (c)ID. En later die nacht op de website HLN opnieuw dezelfde foto, deze keer met klein bolletje c (c)BELGA.

De volgende dag werd het erger. Het Laagste Nieuws, Het Nieuwsblad, VT4 (Vlaanderen Vandaag), alle nieuwssites (behalve De Redactie, honit soit qui mal y pense) gebruiken vrolijk mijn foto's, met telkens andere auteurs. Als portrettentrekker van dienst had ik de foto's op een paar USB-sticks gezet en laten circuleren onder de aanwezigen op het eetfestijn. Eén ervan was blijkbaar een Judas die munt uit de drievoudige roofmoord probeerde te slaan. Ik was kwaad, - en na iedere dag met nieuwe kranten - altijd met dezelfde paar foto's - werd ik kwader. Ik zou hem vinden, de snoodaard die op mijn rug geld aan het maken was met recente foto's.

"Klein bolletje c (c) KOS staat voor kostenloos", zei de hoofdredacteur van Het Laagste Nieuws. "Dat zijn foto's die onze medewerkers op de ene of andere manier op de klop hebben kunnen tikken. Zonder ervoor de betalen." Voor ik de andere hofodredacteurs contacteerde, ging ik te rade bij meester Marx, een autoriteit inzake auteursrecht. Moeilijk, moeilijk, moeilijk, zei meester Marx. Auteursrecht is één ding, portretrecht is een ander ding en procederen tegen een mediagroep is nog een héél ander ding.

Vraagje: hoe ver zou jij (of u) gaan? Wil je (wilt u) harde cash zien? Doet het ertoe of de aflijvigen ja dan nee toffe peren waren? Hoe hard moet je (ik of u) vechten tegen het gevoel dat je probeert te verzilveren op een triestige zaak? Moet ik me tevreden stellen met een 6-maanden abonnement op Het Laagste Nieuws? En wat doe ik met het Nieuwsblad? En met De Zondag?

Gratis advies wordt op prijs gesteld.   (P.S.: Ik zie jullie graag.)    

 

 

00:15 Gepost door Stof | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Blijkbaar was jij niet echt "een vriend des huizes-, alleen een toevallige "mee-in-hetzelfde-café" zitter.
Dus geen scrupules, ga gerust je gang voor je recht!
Je raadsman zal met de dikke portemonnaie achterblijven-jij met een berooide- maar het recht zal zegevieren en jij krijgt waar je verdomd recht op hebt: "erkenning"!? Alleen, wanneer gaat de uitspraak plaatsvinden? Overleef jij dit nog op jouw (zeker weten) toch nog jonge leeftijd? Wat ik denk : "'T sop is de kolen niet waard!" Geef die Judas gewoon een opdoffer waarvan ie naar z'n mama moet hollen..en ik hoop dat die mama er net zo over denkt als ik. ;-o)

Gepost door: chinezeke | 31-01-11

De commentaren zijn gesloten.