08-11-09

Kuifje in Pakistan - deel 1

Het is half acht plaatselijke tijd in Karachi. Ik heb zopas de meest kreukgevoelige kledij uit mijn valies gepakt en op haakjes gehangen.  Je kan zien dat ik mijn valies in een recordtijd – ongeveer 6 minuten – gemaakt heb: alles zit door elkaar en ik heb spullen mee die ik hier absoluut niet kan gebruiken. Denk aan winterse pulls, een tondeuse, usb-kabeltjes…

Het is half acht en ik heb al 4 avontuurlijke uren achter de rug sinds het vliegtuig in het putje van de nacht op het vliegveld van Karachi landde.  Mijn pick-up stond keurig op tijd te wachten met het bordje voor Mister Christoffieeeee.  Alleen met mijn visum bleek er iets niet helemaal in orde. Ondanks alle ‘Letters of recommendation’ en laissez-passer, is de Pakistaanse ambassade in Brussel erin geslaagd om als reden van mijn bezoek ‘Family visit’ in te vullen. En bovendien ontbreekt er een stempel op het visum. In Pakistan is dat een probleem, ook om half vier ’s morgens. Er is een mannetje of vijf aan te pas gekomen. Eerst een met twee strepen op de revers van zijn uniform, dan een met vier strepen, dan een met een kroontje en twee dikke strepen, dan een met twee kroontjes… Na een half uur hadden ze de oplossing: twee stempels bijzetten, terug naar de air-side en opnieuw aanmelden in de wachtrij diplomatiek personeel en ngo’s.

Mijn plaatselijk contact had laten weten dat ik even zou moeten wachten op een collega die met een latere vlucht zou komen, maar dat we de tijd zouden kunnen doden door een ‘very special coffee’ te drinken. Mijn pick-up liep me voor naar een Mac Donalds, die 24 uur per dag open is. De vlucht van de collega had vertraging en de pick-up vroeg, duidelijk gegeneerd, of ik nog een koffie wou. Laten we eerst een wandelingetje maken, stelde ik voor. Hij aarzelde , want hij had van zijn chef duidelijke instructies gekregen: toon alleen de internationale aankomsthal en de Mac Donalds, niet de vertrekhal of de hal voor binnenlandse vluchten.  Te veel veiligheidsmaatregelen en –mensen daar, te veel sluiers en baarden, te veel Pakistan voor een buitenlander die zich een beetje zorgen maakt over eigen lijf en leden.  We hebben toch mijn zin gedaan en het was een groot feest voor oog en oor.

Rond vijven reed de taxi, na een paar roadblocks te zijn gepasseerd, de zwaar beveiligde compound van de Sind Club binnen. In deze negentiende eeuwse Gentlemens Club was men duidelijk niet op onze komst voorbereid. Een slaperige conciërge liet ons een eindeloze trits documenten invullen. Eerst lid worden van de club en daarna pas een kamer, zo stond het blijkbaar in het reglement. Sleepvoetend ging hij ons voor, gebouw in, gebouw uit, door een park en daarna nog een park en twee verdiepingen de trap op.  Hij schoof de deur open en knipte het licht aan van een kamer waarvan je zou gezworen hebben dat er nog iemand in lag te slapen: sokken op de grond, kledij op de tafel, een leeg blikje frisdrank, een volle asbak. Ik keek mijn collega bedenkelijk aan en zei aan de pick-up dat dit toch niet helemaal was wat we verwacht hadden. “Yes, but we will make up room!”, reageerde sleepvoet. Het zou een kwestie van slechts enkele uren zijn om de kamer presentabel te maken. In het Nederlands overlegde ik met mijn collega. Vorig week was inderhaast en op het hoogste niveau beslist om ons niet in het Karachi Marriott onder te brengen maar in deze ‘veel veiliger’ club. We hadden beide geen zin in deze gevangenisachtige kamers. Ik speelde mijn rol van ‘chief of mission’ en zei dat we onmiddellijk koers zouden zetten naar het even verderop gelegen Marriott. Opnieuw kwam er uitgebreid overleg in het Urdu aan te pas. “We have better room in new building” probeerde sleepvoet nog, maar ik liet me niet vermurwen. “I have no longer confidence in you. If you try to fool us with dirty rooms, you will try to fool us in many other ways too.” Ik griste onze paspoorten uit zijn handen, verscheurde de lidmaatschapsdocumenten en stapte op hoge poten naar buiten en de taxi in.

 

Hoewel het Marriott hotel en de Sindh Club slechts anderhalve kilometer van elkaar verwijderd liggen, is de rit nogal onaards. Naar schatting tien wegblokkades moeten verhinderen dat boosdoeners tot bij het hotel geraken. Sommige blokkades bestaan uit twee rijen betonblokken waar je traag rijdend tussendoor moet zigzaggen, andere uit metalen platen die schuin boven het wegdek uitsteken en die na een controle van het voertuig – motorkap open, kofferdeksel open, hond erin en spiegel onder het chassis – hydraulisch naar beneden schuiven. De ingang van het Marriott kan je met de wagen alleen bereiken door vanaf de dienstingang achteruit rond het hotel te rijden tot je bij de entree uitkomt. Daar gaan de bagages door de scanner en de hotelgasten door de metaaldetector – voor de zoveelste keer hetzelfde ritueel:  gsm in een bakje, jas in een bakje, broeksriem uit, met gespreide armen en benen gaan staan en het zoemende ijzer langs je lichaam voelen strijken. Eens dat achter de rug, is de Marriott echter een en al gastvrijheid, vriendelijkheid en gedienstigheid.

Het is bijna half negen. Even zien of ik dit gepost krijg en dan een heerlijk lang bad…

 

 

06:56 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.