05-12-08

Luctor et emergo

“Wat moet een mens ànders doen? Ik zie geen nieuwe stukjes verschijnen. Heb je in vingers gesneden of ben je je paswoord vergeten?”

Vriend M. was niet spaarzaam met welgemikte sneren. Vroeger werd ik steevast begroet op een zinsnede uit het bericht van die dag, de jongste weken en maanden beperkt hij zich tot “Ha, luiwammes! Kapotgewerkt?” Meestal grom ik iets in de aard van “Druk…lastig…veel gezeur...” Een paar pilsjes later is het ergste leed meestal geleden en ben ik opnieuw in mijn gewone doen.

 

Ik ben het even gaan nakijken. Het bericht dat aan deze post voorafgaat, dateert van 8 september jongstleden. Dat is dus bijna drie maanden radiostilte. En eigenlijk zat de klad er al langer in. Sinds april is het schrijf- en post-ritme plotseling als een baksteen gezakt. Een enkele keer ga ik op zoek naar een verklaring daarvoor; Te veel werk? Bof… Te weinig inspiratie? Bwa… Te weinig drive? Euhm…  Zijn de dorpsgekken uit Wemmel verdwenen? Niet echt…

 

“Zozo, mijnheer Stoffelmans, zitten we in een dipje?”

Diep in mij schuilt een kruising van Lee Towers en Eddy Planckaert: niet depressief te krijgen. Naarmate de dingen waar ik vrolijk van word schaarser worden, moet ik uiteraard meer inspanningen leveren om niet de schouders te laten hangen.  ‘Hoe verzinnen ze het!’ zit ik voortdurend te denken wanneer ik de krant lees of naar het journaal kijk. Om dan achteraf te moeten vaststellen dat het niet verzonnen is. Niet helemaal. Misschien. Waarschijnlijk.  (*noteert op zijn to do-lijstje: essay over de driehoeksverhouding waarheid-werkelijkheid-perceptie*)

 

Qua arbeidspleging ben ik door een nogal scherpe bocht aan het gaan: minder schrijven, meer expliqueren en coachen. En ‘mezelf verkopen’, iets waar ik gaandeweg veel minder sterk bleek in te zijn dan mijn meeste concullega’s. Die hebben er geen moeite mee om gek te gaan doen wanneer er een camera in de buurt is. Ik wel. Zij tillen nieuwe klanten met een glimlach. Ik kan dat niet. Zij kunnen terugvallen op allerhande ondersteunende diensten. Ik moet alles zelf bedisselen. Klaag ik? Neen, - enfin, toch niet al te luid. Ik ga ervan uit dat dingen kunnen veranderen zonder dat ik zelf hoef te veranderen. Het zou echt kut zijn als ik daarin ongelijk krijg.

 

Niet zeuren… Niet over Didier Reynders en niet over de federale begroting. Niet over Pieter Decrem en niet over Jean-Claude Van Cauwenberghe. Niet over ‘Het Zesde Zintuig’ en niet over LouisLouise. Niet over Maurice Lippens en niet over een horde koopjesjagers die een man vertrappelt. Niet over frauderende draagmoeders en niet over de onkostennota’s van mediamensen. Niet over de gruwelijk domme radiospotjes van DVV en niet over de wansmakelijke familiebladen. Niet over Lijst Dedecker en niet over de onbenoemde burgemeesters.

 

Alles van waarde verbrokkelt, verpulvert en glijdt weg. De Oxfam Sinterklaasgeschenkdoos heeft een feestverpakking met een piepende roltong gekregen. Straks ga ik toeteren. Zo luid mogelijk. Voor de schijnheilige en zijn negerslaafje. Mijn getoeter zal schallen door berg en dal, als een ijzige West-Vlaamse mantra: “Kust godverdomme ne keer allemaal een beetje mijn kloten, zeg!”

11:13 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

ei moatje! azwo nie é moat!!! godverdomme!
van min erf!!!!

Gepost door: jero | 05-12-08

Oei, Stof, wa scheelt er? Komaan Man, binnenkort schijnt de zon terug, fluiten de vogeltjes, lonken de terrassen en kun je met je autootje naaar zee in de file! Opgekrikt nu? Dankoewel, Chinezeke.

Gepost door: chinezke | 16-01-09

De commentaren zijn gesloten.