05-09-08

Mijn nagenoeg onbetaalbare huishoudtips

huishoudtipsU kent mij natuurlijk allemaal als die propere jongen die met veel enthousiasme én met de daartoe geëigende middelen het minste vetspatje, het kleinste stofdraadje en het geringste kruimeltje te lijf gaat. U wéét gewoon dat ik elke ochtend om tien na vijf opsta om vervolgens mijn hele huis te poetsen, van de nok van het dak tot het diepste putje van de kelder. U wéét dat ik schrob en boen en dweil met een energie en een uithoudingsvermogen waar menige huisvrouw jaloers van wordt. U kent mijn oog voor detail en mijn hysterische reacties wanneer de flossen aan het vloerkleed niet allemaal keurig gekamd in dezelfde richting liggen. U wéét dat enkel de totale afwezigheid van vrouwelijke geslachtskenmerken de mensen ervan weerhoudt mij Tante Kaat te noemen. Ja, ù weet dat, maar hoe komt het dat blijkbaar tal van andere mensen dat ondertussen ook weten?

 

Ik verklaar mij nader… De afgelopen weken heb ik tot vijf maal toe een e-mail bericht in mijn inbox gekregen van mensen die in de diepste noodruft verkeren door huishoudelijke vraagstukken en zich, suf gepiekerd en ten einde raad, tot mij richten, in de hoop dat ik soelaas zal bieden. Geen idee waarom ze mij al die huishoudelijke competenties toeschrijven, maar ik vind het toch enigszins zorgwekkend. Ik ken hooguit drie huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Vrijwel altijd loopt de concrete toepassing ervan faliekant af. Zo ben ik er ooit in geslaagd mijn eigen schoenen onwrikbaar op terrastegels vast te smelten. Iemand had me gezegd dat ik het opschietend onkruid op mijn terras te lijf moest gaan met een mengsel van formol en keukenzout. Hij had er niet bij verteld dat je die formol in water moest oplossen. Weg schoenen…

 

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn kut met peren. Meestal slaag ik er niet in ze correct te onthouden. Waren het vlekken van rode wijn die je met witte wijn te lijf kan gaan of omgekeerd? Moet er een schep zout in het sap van een uitgeperste citroen of was het een lepel suiker in een papje van zetmeel? Als je geen ossengal in huis hebt, is een klod ‘kemelvet’ (De Gercuria) dan ook goed? Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes? Ik hoef ze niet. Ik lust ze niet. En toch werd ik de afgelopen twee weken tot vijf maal toe gesolliciteerd. Dit zijn de e-mailberichten in omgekeerde volgorde:

   

aluminium

Wednesday, September 3, 2008 2:08 PM

From:

Add sender to Contacts

To:

stof1968@yahoo.com

-----Inline Attachment Follows-----
Ik heb een dampkap in aluminium en een aluminium plaat boven wastafel die ik nooit vlekkeloos kan poetsen. Heb je me raad ?

muggen in de slaapkamer

Monday, September 1, 2008 11:40 AM

From:

Add sender to Contacts

To:

stof1968@yahoo.com

-----Inline Attachment Follows-----
hoe hou ik de muggen uit mijn slaapkamer ?


wafelijzer

Saturday, August 30, 2008 4:44 AM

From:

Add sender to Contacts

To:

stof1968@yahoo.com

-----Inline Attachment Follows-----
Ik heb een goed wafelijzer gekregen van mijn
schoonmoeder.de aluminuim platen zijn wat vuil en aangebakken. Hoe krijg ik die terug mooi?
Dank bij voorbaat

witte vlekken op wijnglazen door afwasmachine

Friday, August 22, 2008 2:13 PM

From:

Add sender to Contacts

To:

stof1968@yahoo.com

-----Inline Attachment Follows-----
hoe kan ik de witte randen verwijderen op wijn glazen die uit de afwasmachine komen . twee van de tien hebben vlekken. dank u.Groetjes

Muffe geuren

Tuesday, August 19, 2008 5:57 AM

From:

Add sender to Contacts

To:

stof1968@yahoo.com

----Inline Attachment Follows-----

Beste,

Onlangs heb ik een eiken kast geërfd.
De kast ruikt echter niet fris, alsof de geur in het hout gedrongen is.
Ik heb ze al verschillende keren gepoetst, parfum in gespoten,...maar helaas....de kast blijft onfris ruiken.
Hoe krijg ik die onfrisse geur uit de kast?

 

Zullen we – voor de aardigheid uiteraard – de vragen dan maar beantwoorden? Goed! We doen het op een ‘first come, first served’ basis:

 

(re: Muffe geuren)

 

Beste,

 

Onfrisse geuren in houten kasten ontstaan wanneer deeltjes lucht in de openstaande poriën van het hout dringen,  daar vervolgens gevangen gehouden worden en slechts mondjesmaat gelost worden. Poetsen of parfumeren helpt niet; de poriën blijven dicht en sommige parfums kunnen zelfs vlekken maken op het hout.

 

Om de onfrisse geuren weg te krijgen, moeten eerst alle houtporiën open. En dat doe je best zo: maak een papje van rauwe aardappel met een scheut muntthee en zes eetlepels maïszetmeel. Smeer de binnenzijde van de kast hier mee in en laat ze 4 dagen en nachten op een open plek staan. Het laagje aan de binnenzijde opent de poriën aan de buitenzijde. Het spel van de wind en de regen spoelt alle vieze luchtjes weg. Na 4 dagen de kast goed laten drogen en klaar is kees.

 

Veel succes gewenst!

 

 

(re: witte vlekken op wijnglazen door afwasmachine)

 

Beste,

 

De witte vlekken en horizontale randen op (wijn)glazen worden veroorzaakt door aanslag van kaliumchloride. In ons leidingwater zijn calciumchloride en kaliumchloride nodig om het leidingenstelsel waterdicht te houden. De meeste moderne afwasmiddelen bevatten een middel dat calciumchloride te lijf gaat, maar nooit een middel tegen kaliumchloride. Daarvoor heb je immers zuivere of witte fosfor nodig en dat is een erg ontvlambaar goedje.

 

Zo te zien kan je het best voortaan met regenwater afwassen en de twee glazen met vlekken vervangen door nieuwe. Er is ook een alternatief: fosfor wordt gebruikt om grasvelden en weides te bemesten. Is er in de buurt een boerderij, vraag dan even na of de velden met fosfor bestrooid werden en vraag om +/- 1 liter (afhankelijk van de inhoud van de wijnglazen) urine van een herkauwer die op die velden graast. Laat de urine 48 uur in de glazen staan, even naspoelen en je zal zien dat de witte vlekken verdwenen zijn. Niet te lang aarzelen, want met urine van staldieren werkt het niet!

 

Veel succes gewenst!

 

 

 

(re: Wafelijzer)

 

Vul één kant van het wafelijzer – de onderste kant is het makkelijkst – met een papje van cola en havermoutvlokken. Leg in de meest vervuilde zone enkele muntstukjes van 1, 2 of 5 eurocent. Doe het wafelijzer goed dicht en laat het op de normale manier verhitten. Na ongeveer 10 minuten borstel je alle vuil er zo af en is het wafelijzer weer als nieuw.

 

Veel succes gewenst! En smakelijk eten!

 

 

 

(re: Muggen in je slaapkamer)

 

Beste,

 

Het beste is gewoon ergens anders te gaan slapen. Dat doe ik ook af en toe…

 

Nog een spannende nacht gewenst!  

 

 

 

(re: aluminium)

 

Krassen in aluminium zijn zo hardnekkig omdat aluminiumlagen via elektrolyse aangebracht worden. In een bad onder elektrische spanning verhuizen piepkleine aluminiumdeeltjes van de negatieve naar de positieve pool. Krassen weg krijgen doe je op dezelfde manier, maar dan op een gebruiksvriendelijker manier.

 

Plaats 2 9Volt-batterijen (‘blokbatterijen’) aan beide uiteinden van de dampkap, één keer met de positieve zijde – de twee kroontjes – tegen het oppervlak van de dampkap en één keer met de negatieve zijde tegen de dampkap. Maak stevig vast met tape. Breng met een wattenstaafje wat water aan langs de krassen. Herhaal dit een paar keer per dag. Na ongeveer 2 weken heeft de elektrolyse haar werk gedaan en ziet de dampkap er weer als nieuw uit.

 

Veel succes gewenst!

 

 

Voilà! Nu nog die antwoord mailen en afwachten of er reactie komt…

   

11:48 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

glazen glazen die een rand hebben als ze uit de vaatwasser komen zijn glazen die veel lood bevatten en die kan je niet meer schoon krijgen

Gepost door: nicole | 29-10-08

De commentaren zijn gesloten.