17-04-08

Rund & Rond

Hollands_interieurErgernis is een sluipend gif, - moet ik helaas bij mezelf vaststellen. Begin deze week heeft een of andere smart ass zijn of haar kantoorstoel met die van mij verwisseld. Ik zit sindsdien op een kantoorstoel waarvan de zitting heel lichtjes naar links afhelt. Ik ben dat niet gewoon en daardoor krijg ik voortdurend het gevoel dat ik van mijn stoel ga vallen. En dat érgert mij, ja…

 

Toen ik op vijf januari mijn vreugde uitte over het feit dat ons Troela spontaan dit schip zou verlaten, kreeg ik van een goeie vriend en trouwe lezer een waarschuwing: gij zult uw Troela nog missen! En, guess whatr, ik ben geneigd hem vandaag gelijk te geven.  Het zal mij vermoedelijk een extra rondje kosten in ons stamcafé.

 

Eén Troela - de echte de oorspronkelijke – ging en werd vervangen door welgeteld twee dames van vrouwelijke kunne die zich al snel als waardige opvolgsters van ons Troela ontpopten. Zo weinig als ze van klantgerichtheid getuigden, zo groot was hun praktische kennis van pugilistiek. Gemene vrouwenstreken heb ik meer dan eens op de einder van mijn gezichtsveld zien voorbijtrekken. Ik ben auditief getuige geweest van vecht- en scheldpartijen en het daar steeds op volgende gesnotter. En indien ik niet heel erg op mijn hoede was geweest, dan hadden één van die kenaus mij waarschijnlijk hun kamp binnengesleurd.

 

Groot was mijn opluchting toen bijna een jaar later de Troela’s 4 en 5 uit beweging besloten andere horizonten te verkennen en bijgevolg niet langer van de faciliteiten gebruik wensten te maken als strijdtoneel. Bovendien kon ik het opperbevel hier ten kantore ervan overtuigen dat we beter af zouden zijn met vreedzame manspersonen. Ghandi en de Dalaï Lama zeg maar… Mensen die je niet eerst moet fouilleren voor je ze in je firma binnenlaat.

 

Elders hebben ze Hall & Oats, Starsky & Hutch, Bert & Ernie, Laurel & Hardy, Ben & Jerry, Van Kooten & De Bie, Mercedes & Benz, Simon & Garfunkel, Wallace & Grommit, Smith & Wesson, Saco & Vanzetti, Hennes & Mauritz, Rolls & Royce, Vroom & Dreesman, Bassie & Adriaan, Gaston & Leo, Lernout & Hauspie,  Rodgers & Hammerstein… En wat hebben wij bij ons op de firma? Rund & Rond! Het olijke duo dat er glimlachend in slaagt alles in de soep te laten draaien en dat andere collega’s tot wanhoop drijft. Rund is van een wei geplukt in het kleinste deeltje van Klein Brabant. Rond is met een rollende ‘r’ komen aanrollen vanaf Noord-Holland, een tsunami van ongegeneerd gekwek en gekwaak.

 

Echt hilarisch (én pijnlijk inefficiënt) wordt het wanneer Rund & Rond zich tegenover de clientèle in het Frans verstaanbaar moeten maken. Bij Rund klinkt het ongeveer als “Boshoer mesje, sjeu foes sonne con cher nant lis meuhhhhhbles.” Er zijn geen letters genoeg in het alfabet om tot uitdrukking te brengen hoe de pogingen tot Frans van Rond klinken, maar ik moet telkens denken aan een conference van Wim Sonneveld waarin hij een Hollander portretteert die zich in een Frans pension verstaanbaar probeert te maken.

 

Rund of Rond… Eén van beide vond dat ik beter af was met een scheve kantoorstoel en heeft – zonder mij ook maar iets te vragen – het initiatief genomen om gauw-gauw even wat stoelen te wisselen. Dat ergert me mateloos, - al was het maar omdat er op mijn bureau een pak dingen liggen en staan die NIET (nooit, jamais, never) verwisseld zullen worden. Misschien moet ik eens de oude tactiek van Pater Surveillant op het internaat gebruiken. Telkens wanneer er iets verdwenen was, trommelde hij alle internen samen in de refter en sprak toen met bulderende stem “Niemand verlaat deze ruimte voor de schuldige gevonden is!” Rund & Rond laten overblijven, - het idee is heel erg aantrekkelijk…

 

(foto: Intérieur Hollandais, J. Mirò)

 

13:54 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.