09-01-08

Enkele overwegingen

keur20081. Ik heb me voorgenomen in 2008 de dingen die ik belangrijk acht, te doen aan het tempo dat ik het juiste acht. Helaas ben ik pas op 3 januari tot dat inzicht gekomen. Mijn goede voornemen voor 2008 is dus strikt gezien een achternemen. Maar het verklaart wel waarom ik nu pas met mijn nieuwjaarswens voor u, lieve lezer, voor de pinnen kom: ik wens u een 2008 dat u alle tijd en ruimte geeft om de dingen die u belangrijk vindt, te doen aan het tempo dat u het juiste vindt. (Uiteraard wens ik u ook een jaar zonder al te veel flauwe excuses zoals het bovenstaande.)

 

2. Het is nu onomkeerbaar: Stof treedt het digitale televisietijdperk binnen. Tijdens het kerstreces ben ik in een Belgacomwinkel zo’n blije doos gaan ophalen en als alles goed gaat, wordt de hele zwik op 23 januari eerstkomend aangesloten. Ter voorbereiding van die dag heb ik mij een televisietoestel dat wél werkt cadeau laten doen. Zijn voorganger, een klein toestelletje dat in 1983 in elkaar werd geknutseld en 20 jaar later finaal de geest gegeven heeft, heeft nog een paar jaar een louter decoratieve functie vervuld, maar verhuist eerstdaags naar de kelder. Ander en beter. En vooral functionerend…

Het lijkt overigens alsof een aantal mensen voortijdig lucht gekregen hebban van mijn nieuwe roeping als couch potatoe. Ik heb naar aanleiding van kerst en nieuwjaar nogal wat flessen wijn gekregen en die zullen toch op één of andere manier op moeten geraken.

 

Op de zijkant van mijn blije doos staan de logootjes van alle zenders die door Belgacom TV aangeboden worden. Het zijn er veel en slechts een paar ervan ken ik. Het wordt nog een hele klus om het kaf van het koren te scheiden, maar ik ga nu tenminste weten waar die binnenste 60 pagina’s van Humo voor dienen. En ik zal weten wie Stan van Samang is. En Mega Mindy. En Ellen Petri. Ik ga eindelijk kunnen meepraten over allerhande feuilletons. Af en toe zal ik misschien een inzicht kunnen delen met mijn maten: ‘Gisteren heb ik op France 3 gezien dat de vangst van zeebaars voor de kust van Nantes in 2007 sterk achteruitgeboerd is.’

 

Eigenlijk is het een beetje vreemd. Zowat 5 jaar ben ik televisieloos geweest en niemand heeft een vin verroerd. Ik besluit de wonder wereld van de digitale televisie binnen te treden en van de weeromstuit verandert er van alles: www.deredactie.be, de opvolger van vrtnieuws.net, besluit de integrale journaals online beschikbaar te stellen. VTM flikkert zijn omroepsters aan de deur. Martine Tanghe begint een eigen programma. VTM verlengt het contract met de familie Pfaff voor nog eens drie jaar. En waarschijnlijk zie ik nog een aantal belangrijke ontwikkelingen over het hoofd.

 

Een kwestie die ik in het vooruitzicht van 23 januari dringend moet oplossen is de ‘bakjeskwestie’. Tot nu toe beperkte het aantal afstandsbedieningen in huis zich tot 1, die van een stereotoren die ik nooit gebruik omdat ik ook zonder op te staan aan de bedieningsknoppen van de toren kan. Straks moet ik echter drie afstandbedieningen hanteren: die van het nieuwe televisietoestel, die van de even nieuwe dvd-speler en die van de zo mogelijk nog nieuwere Belgacomdecoder. Ik zal mij een soort bakjesbakje of –mandje moeten aanschaffen, maar ik zie er heel erg tegen op om daarvoor naar de Blokker, de Casa of de Ikea te moeten. Neem de woorden koopjesperiode, drommen mensen, graaiende handen, angstvisioenen en vorm er zelf een zinnetje mee.

 

3. Ik zit al anderhalve maand met een ei van heb ik je daar: de campagne van Belga die burgers oproept om zelf als Belga-correspondent aan de slag te gaan, ‘nieuws te maken’ en het naar het persagentschap door te sturen. Ik wil niet vooruit lopen op de resultaten van deze door Belga gepromote burgerjournalistiek, maar bij het idee voel ik me alvast niet zo heel erg comfortabel. Het Laagste Nieuws roept zijn lezers sinds enige tijd op om hun ‘nieuws’ te sms’en. Heeft het interessante stukken opgeleverd? Ik heb het gevoel van niet. Maar – en dat is veel erger – die hele sms-campagne doet mij een beetje denken aan de Vlaams Blok-campagne, waarbij scholieren opgeroepen werden om leraars die volgens de standaarden van VB niet rechts genoeg zijn, te verlinken. Ik beschuldig Het Laagste Nieuws noch Belga van wat dan ook, maar ik vind dat ze een deur hebben opengezet die – misschien – beter een beetje gesloten was gebleven.  

 

Ik kom er later – misschien of misschien helemaal niet – op terug.

 

11:55 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.