04-08-07

 Koopangst

aa064524Gisteren ben ik voor het eerst in eeuwen nog eens in een shopping center geweest. Ik heb een hekel aan (*haalt diep adem*) pleasure shopping. Ik kan het woord zelfs niet behoorlijk uit mijn bakkes krijgen. ‘We gaan een Meirken doen’, hoor ik mensen wel eens zeggen. Ik gruw bij de gedachte dat iemand – voor de lol – winkel in winkel uit loopt, omringd door allemaal andere mensen die – ook voor de lol – precies hetzelfde doen. Begin juli kijk ik altijd vol ongeloof en enigszins meewarig naar de journaalbeelden van mensen die ’s ochtends in alle vroegte post gevat hebben voor de deuren van een koophuis om toch maar als eersten in de bakken met afgeprijsde t-shirts te kunnen graaien. Wie zijn ze? Wat drijft hen?

 

Kopen doe ik omdat iets op is of omdat iets stuk is. Er is geen fun aan. Ik geef de verkoper mijn centen, hij geeft mij het artikel dat ik wens. Punt uit. Hij content, ik content. De enige uitzondering hierop is een bezoekje aan Delhaize of aan een grootwarenhuis in het buitenland. Ik laat me nogal makkelijk verleiden door eetwaren die ik nog niet ken. Ik ben meer dan eens thuisgekomen met een zak potjes en flesjes waarvan ik in de verste verte niet wist wat ik er zou mee aanvangen: hazelnootolie, gastric, mangochutney, ahornsiroop, tarwescheuten, koriander... Ik heb er nog niks mee gedaan, maar het staat wel mooi in een keuken.

 

Gisteren ben ik met lood in de schoenen naar het Basilix shopping center geweest. Er was één dwingende reden om dat te doen: mijn toetsenbord had het finaal begeven. Telkens ik een letter indrukte, verschenen op het scherm ook telkens 2 à 3 omliggende letters. Dat is nogal vervelend als je bijvoorbeeld een url moet intikken. www.skynet.be wordt dan wxswxswxs.klsqdythunbhedfttrf.klbvghezdr Probeer daar dan maar met de muis de letters uit te pulken die er niet in thuis horen. Ik moest dus dringen een nieuw toetsenbord. En ook een nieuwe muis, want die zitten samen in één pakket. En ik zou in één moeite door ook een usb-hub aanschaffen, want ik ben het beu om telkens op de knieën te moeten gaan om achteraan de pc te gaan klooien met een usb-stick.

Wat nog meer? Ja, van het lichtarmatuur boven de badkamerspiegel hangt één lamp er triestig bij. Genekt, geloof ik. Dus zou ik ook manmoedig de Brico met een bezoek vereren, op zoek naar een armatuur dat net zo breed is en waarvan de gaatjes voor de vijzen op dezelfde plek zitten. Da’s een belangrijke nuance, want ik heb een levenslang verbod gekregen om doe-het-zelfmachines te hanteren. Een elektrische tandenborstel lukt nog net, maar alles wat groter, zwaarder, scherper of sneller draaiend is, wordt in mijn handen een gevaarlijk (zelf)moordwapen.

De hemel zij geprezen! Tijdens de voorbereiding van mijn expeditie vond ik zowaar nog een derde reden om het er toch maar op te wagen: Basilix huisvest 3 etablissementen waar digitale fototoestellen gesleten worden, Media Markt, Photo Hall en Vandenborre. Ik zou dus in pakweg  een half uurtje een grondige vergelijking kunnen maken van het aanbod en de verkoopvoorwaarden.

 

De parking van het Basilix shopping center gaf de aanblik van een Sri Lankees dorp dat dreigde onder water te lopen. In alle richtingen zag ik mensen wegsputteren met grote dozen en zakken. In enkele ogenblikken passeerden koelkasten, wasmachines, zakken potgrond, bundels planken, rollen behangpapier, tuinhekken, televisietoestellen, emmers verf, metershoge planten, microgolfovens, badkuipen, grasmaaiers, fietsen, stereoketens, douchecellen, tuinsets en betonmolens aan de snuit van mijn auto voorbij trekken. ‘Wat een zottenkot’, dacht ik en heel even kwam de drang om rechtsomkeert te maken in mij op. Maar ik ben flink geweest! Ik heb de angstparels van mijn voorhoofd geveegd, mijn verstand op nul gezet en ben met relaxte tred het kooppaleis binnengewandeld.

12:44 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

vlieg Wou dat ik een vlieg was...
Zijn er beelden van je buitenkomst uit de koophal?
Laat het me dan weten!

Gepost door: chinezeke | 06-08-07

Ik ben gek op funshoppen, maar ik ga alleen op dagen of uren dat het niet te druk is... Gelukkig heb ik ook een wederhelft die graag gaat shoppen!
Gaan winkelen voor eten, dat haat ik dan weer...

Gepost door: Sandrissimo | 06-08-07

De commentaren zijn gesloten.