30-05-07

Een hoedje geschrokken

Ik had het moeten weten. Ik had het met mij ogen dicht kunnen zien aankomen. En toch heb ik me laten verrassen. Misschien kwam het door de naam die ze gekozen hebben. Boeh! Ik hoor het spelende kinderen wel eens roepen. Dat de ene hummel zich achter een muurtje verstopt en geduldig wacht tot een andere zijn richting uit komt lopen. Wanneer die tweede tot op een paar meter genaderd is, veert die eerste recht en hij roept luid ‘Boeh!’  Schrikken! En daarna lachen…

 

Hoeveel affiches zijn het? Zesduizend, - had ik dat goed gehoord deze morgen? Oeh! Het wordt nog druk in het Antwerpse straatbeeld als naast al die verkiezingsaffiches ook nog eens zesduizend Boeh-affiches een plekje moeten krijgen. Ik hoop dat er de komende maanden niet al te veel evenementen zijn in het Sportpaleis of de Elisabethzaal, want de kans is klein dat men in ’t Stad ook daarvoor nog een affichageplekje vindt.

 

Ik lees dat Boeh een platform is van autochtone en allochtone vrouwenorganisaties waar ook nog eens een blik bekende Vlamingen over uitgegoten is. Bon, soit, het zal wel érgens goed voor zijn. Ik heb de affiches nog niet gezien – met Antwerpen heb ik niet zo heel veel te maken en ik heb voorlopig geen zin om daar verandering in te brengen – dus ik moet nog even afwachten. Maar ondertussen wil ik toch al dit kwijt: iedereen moet vooral op zijn of haar hoofd zetten wat hij of zij daartoe het meest geschikt acht. De potsierlijke sculpturen van die troela’s die op Waregem Koerse ronddrentelen, de omgekeerde koekendozen van de Guardia Civil, een mijter met goudbrokaat, een toupetje dat eruit ziet als een dooie kat, groene verf of oranje stijfsel, vlechtjes of veters… Zet op die handel, smeer uit die zooi en voel u vooral heel erg content.

 

EIDOCH… Ik geloof dat we een paar dingen min of meer afgesproken hadden. Wie in de voedingsindustrie in de productieafdeling werkt, doet een haarnetje om, zodat uitvallende haren niet in de voedingswaren terecht kunnen komen. Dat heeft weinig met politieke overtuigingen of breed-maatschappelijke oriëntaties te maken, maar alles met elementaire hygiëne. Ook om die reden verwachten we dat iemand die bereide etenswaren serveert, zijn of haar handen wast na een bezoek aan het toilet. Je eet niet alleen met je mond en je smaakpapillen; het hoofd wil ook wat.

 

Wanner ik met de arm der wet in aanraking kom, wil ik die arm kunnen beoordelen op zijn of haar competenties als ordehandhaver, niet op basis van het aantal oud-lieven die op die wetsarm getatoeëerd staan. Niet op de aanhorigheid aan een of andere sportvereniging of muziekgroep. Daarom stoppen we die arm der wet in een uniform en zetten we er een kepie of een pet bovenop. Dat schept duidelijk en het biedt een zekere neutraliteit, - de beste garantie voor een correcte toepassing van de wetten.

 

Ook wanneer ik naar het gemeentehuis ga, verwacht ik van de dienstdoende ambtenaar een maximale neutraliteit. Of ik Nederlandstalig of Franstalig, gehuwd of ongehuwd, zelfstandig of loontrekkend ben, een trouwring, een pinkring, een duimring of een cockring draag, mag op geen enkele manier van invloed zijn op de dienstverlening. Een nieuw reispaspoort kost voor iedereen evenveel en is voor iedereen even snel klaar. Handig, toch?

 

De Antwerpse gemeenteraad keurde een huishoudelijk reglement goed waarin gestipuleerd werd dat ambtenaren tijdens de uitoefening van hun functie geen religieuze symbolen te dragen. Ik was daar van meet af aan voor gewonnen. Van zodra iemand een orde inroept die boven en buiten alle argumentatie staat, word ik een tikkeltje nerveus. Orthodoxe joden met krullewieteltjes in hun haar, moslima’s met hoofddoeken, gristenen met kruisjes om de nek of een zwart kruis op het voorhoofd, hindoes met rode stippen tussen de ogen… Dat is allemaal goed voor carnaval. En wie graag carnaval viert, moet dat vooral doen. Maar niét tijdens de diensturen! Desnoods voorzien we tussen de prikklok en de uitgang van het gebouw een apart lokaal voor alle medewerkers die zich wensen om te kleden. Eugène zet zijn regenboogkleurige pinnenmuts op, Elia drapeert zijn krullewieteltjes langs zijn slapen, Fatima zwiert haar hijab om, Pandit mikt de rode alcoholstift tussen haar ogen, Yehudi zet zijn zwarte pelsmuts op en iedereen kan met een gerust geweten de straat op.

 

Ik heb heel even getwijfeld of ik over Boeh überhaupt iets wou schrijven. Primo: het is een Antwerps fenomeen en Antwerpse fenomenen hebben een logica die voor niet-Antwerpenaren bijzonder duister is. Secundo: de Boeh-affaire is koren op de molen van een categorie mensen waar ik ABSOLUUT NIKS mee te maken willen hebben: Vlaams Blok-mandatarissen, Vlaams Blok-adepten en Vlaams Blok-k(n)iezers. Het heeft me heel erg verwonderd dat op dit ogenblik – 14u.27 – slechts een enkele Skynetblog over het onderwerp gepost heeft. Skynet Blogs is hinderlijk genoeg een safe heaven voor extreem-rechtse querulanten, maar blijkbaar hadden die vandaag een ander been om op te knagen.

‘Maar dus toch nog getwijfeld?’ Euh, ja! Ik ben heel even de reacties op het Boeh-bericht op Skynet News gaan bekijken en ik ben eigenlijk een beetje gedégoûteerd. Natuurlijk, ik mag me niet uit mijn lood laten slaan door dat ratjetoe, maar toch…

 

Ik had bijvoorbeeld ook gewoon een gedichtje kunnen proberen schrijven.

 

 

14:34 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

vreemd dat er inderdaad zoveel duidelijke VBblogs lijken te bestaan en eigenlijk weinig herkenbare andere politieke blogs, of het moesten die van mandatarissen zijn.
Over BOEH spreek ik me liefst niet uit, daar lijk ik niets zinnigs over kwijt te kunnen... wat niet wegneemt dat ik het wel leuk vind om de meningen van anderen te lezen zoals hier.

Gepost door: grmpf | 31-05-07

. De Belgische grondwet kent geen artikel dat expliciet tot scheiding van kerk en staat dwingt, maar de scheiding kan wel worden geconcludeerd door de artikelen 20, 21, 22 en 181 van de Belgische grondwet in samenhang te beschouwen.

Verder is het mooi weer en ga ik lekker BBQ'en vanavond. Kwestie van toch nog iets zinnigs toe te voegen.

Gepost door: Coltrui | 02-06-07

. Hey kerel, geeft twee keer hetzelfde posten recht op een maand platte rust of zo? =o)

Gepost door: Coltrui | 07-06-07

Euh... Listen to me very carefully, I will only say this once: ik heb het een tikkeltje druk, maar "je sortirai de l'ombre"... Hou jullie in stilte bezig, mannen!

Gepost door: Stof | 17-06-07

De commentaren zijn gesloten.