13-04-07

Moe, mag ik gaan lockpicken?

Het leek een wat onaards tafereel: op de achtergrond zaten een handvol mensen aan een lange tafel te …euh….sleutelen. Op de voorgrond werd klaarblijkelijk hun woordvoerder geïnterviewd. Op het tafeltje voor hem lagen vier cilindersloten en evenveel sleutels. De man trok een wat zorgelijk gezicht. Terwijl een commentaarstem enige toelichting gaf, zoomde de camera opnieuw naar het groepje op de achtergrond. Op de tafel lagen gigantische stapels sloten en sleutels. “Wij proberen bij wijze van hobby sloten open te breken zonder sporen na te laten”, las ik op de ondertitels. Je zag mensen naarstig en geconcentreerd pulken, peuteren, frunniken, figgelen en priemen. lock“Ik zit naar In de Gloria te kijken”, was mijn eerste reactie. Want wie gaat nou voor de aardigheid of voor de gesjelligheid aan een lange tafel achter een berg cilindersloten zitten met de ambitie om ze op alternatieve wijze open te krijgen. Ikzelf heb een sleutelbos waar drie (3!) sleutels aanhangen en dat vind ik al welletjes. Ik heb een strategische back-up van mijn sleutelarsenaal ondergebracht bij mensen met veel plaats en weinig slaap: als ik ooit in een vlaag van zinsverbijstering zonder sleutels de deur uit stap, kan ik bijna de klok rond bij hen terecht voor een reservepaar.

Even verscheen het programmalogo in beeld: het gereputeerde actualiteitenmagazine Nova. De vertwijfeling sloeg toe. De RTBf maakt af en toe een documentaire waarin iemand helemaal op het einde komt zeggen dat het maar om te lachen was, dit jaar had zelfs het programma De Zevende Dag mij op 1 april heel even op het verkeerde been gezet – ik zag Helmut Lotti en een soort poedel vertellen dat ze een wielerploeg in elkaar zouden boksen en wat mij betreft moeten ze dat vooral doen! – maar zou of all programs Nova het aandurven om de argeloze kijker een rad voor de ogen te draaien? Welke actualiteitengrossier kan ik nog vertrouwen?

Ze bestaat dus echt. TOOOL ofte The Open Organisation of Lock Pickers is een vereniging waar je in clubverband kan lockpicken. Lockpicken is een werkwoord. Het betekent: een slot proberen open te prutsen zonder gebruik te maken van de daartoe ontworpen sleutel(s). (Ook al ligt die er bijvoorbeeld pal naast.) Ach, iedereen moet een hobby; de ene gaat een uurtje hardlopen, de andere gaat een uurtje lockpicken. Daar is op zich weinig over te zeggen…

Uit het filmpje was onmiddellijk duidelijk dat het om een Nederlandse vereniging ging: in wat kennelijk het clublokaal was lagen enkel cilindersloten en wat handwerktuigen op de tafel. Nergens stond een geopend flesje Jupiler of een bakje borrelnootjes of een halve fles jenever. In geen velden of wegen waren alcoholica te bespeuren, - in Vlaanderen toch een essentieel onderdeel van het verenigingsleven. Er ging niemand rond met pistolets met gekapt. Niemand zat aan een klaptafeltje met een geldkoffertje en een rol drankbonnetjes voor zich uitgestald. Hier werd op een intensieve, bijna religieuze wijze gelockpicked. De lockpickers zaten geconcentreerd te peuteren en te priemen. Hier en daar zag je een stukje tong tussen twee gespannen lippen door piepen. Eén lockpicker veegde met een zucht het inspanningszweet van zijn voorhoofd. Het zou weer niks worden vandaag. Eergisteren had hij zijn vrouw een antieke broche afhandig gemaakt. Daarmee zou het vast lukken alle sloten open te pikken. Twee dagen lang had hij het zilveren kleinood angstvallig in zijn lockpickerskit bewaard. Nu was hij al anderhalf uur zonder resultaat aan het pulken.

Een sissende “yessss” verbrak de sacrale stilte in het lockpickerlokaal. Sjoemelende Sjaakie had de onkraakbaar geachte T452 X10 van Abloy aan de praat gekregen. Met een stom stukje plastic dat dient om de kraag van een herenhemd in vorm te houden dan nog wel! De andere lockpicker keken stuurs voor zich uit en gingen verder met pieren en peuteren. “Hij alweer… Met een stukkie plastic deze keer…”     

Het Nova-filmpje vind je hier.

De website van de TOOOL.

08:56 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

He! Net je blog ontdekt door je reactie bij grmpf... Veel gelezen, veel gelachen .. ik kom hier nog terug !

Gepost door: aardvarksken | 13-04-07

tiens bij nader inzien was ik hier al eerder geweest ... Tsk, die Alzheimers komen elk jaar vroeger !

Gepost door: aardvarksken | 13-04-07

dat in deze organisatie het geldkoffertje ontbreekt, lijkt me niet meer dan normaal...
Misschien een zelfhulpgroep voor "verlorenleggers"?

Gepost door: grmpf | 16-04-07

Is dat nu om te lachen of om een paniekaanval te krijgen?

Gepost door: Sandrissimo | 16-04-07

geinig altijd lachen geblazen met die Hollanders.

Gepost door: fILLE | 17-04-07

setje kopen?
www.lockpicks.tk

Gepost door: lockpicker | 18-10-07

Set of pick gun kopen?

http://www.lockpickshop.nl

Gepost door: lockpicker | 05-09-11

Setje of pick gun kopen?

http://www.lockpickshop.be

Gepost door: lockpicker | 05-09-11

http://www.LockpickWinkel.nl

Gepost door: Koen | 18-09-11

Na al die jaren is lockpicking allen groter geworden. Dat is toch wel leuk om te zien en ervaren!

Gepost door: Steven | 20-05-14

Ik herinner mij nog dat we de eerste keer waren aan het lockpicken in zo'n groepje. De tijden gaan toch wel hard als je erover terug denkt.

Gepost door: lockpicker | 20-05-14

De commentaren zijn gesloten.