03-04-07

 Om zeep...

liquidsoapWie denkt dat er in Laken nooit eens iets spannends gebeurt, nodig ik bij deze uit zijn of haar mening te herzien. Gisteren bijvoorbeeld ontstond er algehele beroering in een niet nader te noemen etablissement waar ik op dat moment toevallig toefde. Ik wil u graag deelachtig maken in het merkwaardige fenomeen waarvan ik getuige was.

 

Ik ben de algemene hygiëne uiterst genegen. Daarom was ik na elk toiletbezoek de handen, - zoals het staat voorgeschreven in de foldertjes die de interbedrijfsgeneeskundige dienst Idewe aan horecapersoneel overhandigt. Als het goed is voor iemand die in de keuken werkt, is het waarschijnlijk ook niet slecht voor iemand die aan de toog een pint zit te drinken, denk ik dan.

 

Zodoende stond ik ook gisteravond lichtjes gebogen over de wastafel. Ik draaide het kraantje open, bracht mijn handen onder de waterstraal en vervolgens onder de tuit van een fles vloeibare zeep die links op de wastafel stond. Ik duwde twee keer en ving de klod zeep op in de palm van mijn linkerhand. Terwijl ik nietsvermoedend mijn handen stond te wassen, gebeurde het: de zeeppomp vond dat het welletjes geweest was en besliste heur eind weegs te gaan. “Bèng!” zei ze en ze verdeelde zichzelf in vier stukken die vrolijk door de toiletten schoten.

 

Enigszins geschrokken droogde ik mijn handen af en ik probeerde de situatie te overzien. Wat hadden we? Een voor driekwart volle zeepfles. Check! Een in vieren gedeeld pompmechanisme. Check! Twee (propere) handen die het pompmechanisme snel weer even in elkaar zouden steken zodat ook de volgende toiletbezoekers onbezorgd van een klod zeep zouden kunnen genieten. Check! Ik raapte de pomponderdelen bij elkaar en begon te puzzelen.

 

Ik ben ter zake geen ervaringsdeskundige, maar ik meen toch een paar wezenskenmerken van zeeppompen ontdekt te hebben. Zo bijvoorbeeld dat een aan de buitenzijde ogenschijnlijk eenvoudig mechanisme aan de binnenkant heel erg ingewikkeld blijkt te zijn. Secundo: hoewel zeeppompen ontwikkeld en geproduceerd worden om zeep over te hevelen en als dusdanig zelf geen zeep produceren, zit er in een zeeppomp veel zeep. Verbazend veel zeep die overal aan blijft kleven, - bijvoorbeeld aan een nieuw hemd dat je twee dagen daarvoor gekocht hebt. Tertio: bij een gegeven aantal onderdelen n, bedraagt het aantal combinaties niet n² maar (2n)². De fabrikanten van zeeppomponderdelen zijn schromelijk vergeten vermelden wat voorkant en wat achterkant van elk zeeppomponderdeel is, wat de reparatietijd aanzienlijk verlengt.

 

Erg succesvol kan ik mijn poging om de zeeppomp opnieuw te assembleren niet noemen. Na een kwartier noeste arbeid was het resultaat een nog steeds kapotte zeeppomp, een hemd onder de prut en een complottheorie over malafide zeepverkopers van Duitse origine – Aldi of Lidl – die uit puur winstbejag vloeibare zeep verkopen in een fles met een pompmechanisme dat op generlei wijze te repareren valt.

 

Met een ietwat beteuterd gezicht bood ik me aan de toog aan. In de linkerhand een fles zeep waar nooit nog maar een klodje zeep uit zou komen. In mijn rechterhand vier onderdelen die noch met geweld noch met engelengeduld aan elkaar gezet konden worden. “Tout a explodé”, zei ik in een soort Frans en ik voegde eraan toe dat de explosie zich voorgedaan had terwijl ik mijn handen (in onschuld) stond te wassen en dat ik bijgevolg niet aansprakelijk gesteld kon worden voor de schade die door de explosie veroorzaakt werd.

 

Met een zorgelijk gezicht nam de waardin het corpus delicti van me over. Ze verdween ermee in de keuken. Na een vijftal minuten werd het clientèle onrustig. “Elle est où, la patronne?” Naarmate de glazen leeg geraakten, werd de stemming aan de toog pinniger. Door de half openstaande deur zag ik hoe de waardin koortsachtig probeerde de zeeppomp in elkaar te knutselen. Ten tweede male vlogen pomponderdelen vrolijk door de kamer. Dan maar met de botte bijl, moet ze gedacht hebben. Ik zag hoe ze in een lade op zoek ging naar een soort burijn dat ze met een verbeten trek op het gezicht door de hals van de zeepfles joeg. Even later verscheen ze triomfantelijk in de deuropening. “Voilà, j’en ai fait un pousse-mousse!”

 

Laken een dood nest? Vergeet het maar, om elke hoek loert spanning en avontuur!

10:37 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

! Wat een held ben jij!

Gepost door: maxentia | 03-04-07

What the f*ck is een burijn???
Jij bent echt te goed voor deze wereld, ik trek mij veel aan, maar niet een kapotte zeepdispenser die niet van mij is...

Gepost door: Sandrissimo | 03-04-07

De commentaren zijn gesloten.