01-03-07

Herr Möchtegerne

Op gezette tijden krijg ik een e-mailtje van firma’s die bezig zijn met zoekmachine-optimalisatie. Doorgaans word ik in die mailtjes de huid vol gescholden: dat ik een ongelooflijke oen ben om zoveel kansen te laten liggen; dat ik het geld door ramen en deuren gooi omdat mijn (professionele) site nooit gevonden wordt door de mensen die hem zouden moeten vinden; en dat het slechts 1.499 euro kost om slapend rijk te worden door al die trafiek naar mijn (professionele) website.

 

Zelfs een blinde kip kan zien dat ik geen knijt van informatica ken. Ik ben al blij als alles werkt zoals het verondersteld wordt te werken. Natuurlijk, omdat ik er elke dag mee bezig ben, weet ik ondertussen wel een beetje wat het verschil is tussen een .txt, een .doc en een .rtf bestand, of tussen een .bmp, een.jpeg en een .eps bestand. Ik durf zelfs beweren dat ik bepaald beslagen ben in Word, PowerPoint en Outlook. Ik heb ondertussen zelfs tientallen truken bedacht om een .pdf te kraken. Maar ik zal altijd een user blijven – een advanced user in het beste geval – maar toch…een user. Ooit ben ik een aantal avonden na elkaar gespot met een cursus html onder de arm, maar ik vermoed dat dat eerder op de lachspieren werkte dan dat het geïnterpreteerd werd als een serieuze poging om bij te benen.

 

Wanneer ik een fraai vormgegeven blog onder ogen krijg, bekijk ik die altijd met een vreemde mengeling van respect (voor de Kortrijkzanen onder u: respèk) en afgunst. Niet dat mijn ogen bloeddoorlopen zijn van een alles verterende jaloezie, niet dat ik er de slaap voor laat of een moord voor zou begaan, maar toch betrap ik mezelf erop dat ik af en toe denk ‘Waarom kunnen zij dat wel en ik niet?’  (Het antwoord staat met een gemene grijns om de mond naar mij te wuiven: Omdat jij met je 38 jaar VEEL TE OUD bent om dat te kunnen!)

 

Search Engine Optimisation is één van die zaken waar ik niks over weet en bijgevolg erg makkelijk op te pakken ben. Ik heb er geen benul van welke heuristiek een zoekrobot volgt. Dus ook wat betreft het optimaliseren van websites tast ik compleet in het duister. Gelukkig heb ik in dezen het gevoel dat ik niet de enige ben. Mensen zoeken de gekste dingen op het net en op één of andere manier komen ze gaandeweg op mijn blog terecht. Dat vind ik enigszins verwonderlijk. Mijn blog gaat overal en nergens over, er zit geen enkele strategie of doelstelling achter (behalve dan misschien een lief vinden dat mij graag ziet én leest), geen ambities en geen verborgen agenda. Hij is heerlijk nutteloos en compleet overbodig. De kans dat zoekende medemensen er een concreet antwoord op een concrete vraag vinden is zeer gering. En toch…

 

Ik heb voor de aardigheid alweer een aantal zoektermen uit het Nedstat overzicht geplukt:

            joske , het varken + energie

            eetfestijn organiseren

            laken met queen

 

            HET ATOMIUM BEWEEGT

            blink bank

            fifth third bank spam

 

            tante kaat koortsblaasjes

            vetplanten

            restaurant mon village

 

            vertaalmachine nederlands-frans

            massagestaaf

            lompviseitjes in het Frans

 

Bij al die zoektermen zit mijn blog in de eerste pagina resultaten. Dat is niet mijn verdienste. Het heeft uiteraard in de eerste plaats te maken met het feit dat het Nederlands een klein taalgebied is. In het Duits (Nur kein Panik, bitte!) of het Frans zou het waarschijnlijk al een stuk moeilijker zijn, laat staan dat het in het Engels zou lukken. Maar toch… Laten we bijvoorbeeld – in de veronderstelling dat hier mensen met stugge wangen meelezen – de zoekterm ‘massagestaaf’ even van naderbij bekijken. De eerste drie hits zijn gesponsorde links. De eerstvolgende link is de site www.broodjeaap.nl die ik de komende dagen graag grondig wil exploreren. Daarna komt een seksshop. Daarna de professionele blog van Adforesult – maar daar gaat het om een ‘echte’ USB-massagestaaf, dus dat telt niet – en daarna komt mijn blog. Verwonderlijk is dat. Geen Wehkamp, geen Beate Uhse, geen Christine Le Duc. Zij verkopen massagestaven, ik niet. Zij kunnen geld verdienen met een goeie ranking, ik niet. Zij hebben misschien geïnvesteerd in SEO, ik niet.

 

Een andere zoekterm dan maar? Het woord ‘vetplanten’ is voldoende algemeen en er zijn vermoedelijk duizenden handelszaken die vetplanten slijten. Zelf heb ik absoluut niks met vetplanten – ik heb er hooguit één keer een stukje over geschreven – en toch sta ik op pagina 1 van de resultatenlijst. Nog curieuzer:  ‘vertaalmachine’ levert een derde positie op en ‘vertaalmachine nederlands-frans’ een zevende.  Het kan niet anders of iemand laat kansen liggen.

 

Ik denk niet dat ik zonodig geld moet investeren in SEO. Ik denk wel – opgepast, hier is Herr Möchtegerne weer aan het woord – dat ik mij op een mooie avond eens echt achter mijn pc installeer met als enige doel mijn blog een beetje presentabel te maken.

 

Beloofd!

 

15:04 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

kbenne kik van Cortrycke en verstoa kik nie dat hie zecht dat wunder respèk zehh'n...woar ès den T?

Gepost door: jeronimo | 01-03-07

@Jeronimo Ik geef toe dat een tijdje geleden is dat ik nog in 8500 op het terrein geweest ben, maar toch meen ik me te herinneren dat de Kortrijkzaan een T ze(g)t waar er geen hoort en geen T ze(g)t waar er wel een hoort:
foto's -> fotoots
auto's -> otoots
gezegd -> gezei
gestoelgangd -> geskeetn

Gepost door: Stof | 01-03-07

Gewoon Wordpress gebruiken, die maken mooie lay-outjes voor je en die kan je dan personaliseren... Als ik dat kan, kan iedereen dat, want ik ben de meest a-technische persoon op de wereld, denk ik.
Wat de zoekmachines betreft, mij een zorg. Wie mij lezen wil, zal mij wel vinden, meer moet dat niet zijn!

Gepost door: Sandrissimo | 01-03-07

De commentaren zijn gesloten.