21-02-07

Verloren gelopen langs de informatiesnelweg

informationHet leek een goed en simpel plan: even op de website van de Europese Commissie, uitvlooien welke commissaris verantwoordelijk is voor de domeinen binnenlandse veiligheid, antiterrorisme, ordehandhaving en politionele samenwerking, vervolgens uitzoeken waar hij of zij zoal mee bezig is, dat terugkoppelen naar waar mijn opdrachtgever mee bezig is en vervolgens ‘nieuws maken’.  Vier stappen, meer moet dat niet zijn.

 

Ik heb er geen flauw idee van hoe lang je je zou kunnen zoet houden met het lezen van alle documenten die de EU uitbraakt, maar het is zonder enige twijfel een periode die je in decennia kan uitdrukken. Er zijn 25 Europese commissaris. De materie waar ik op zoek, zit een beetje verdeeld tussen Frattini, Dimas en Rehn. Elk van die commissarissen heeft een kabinet waar een dertigtal mensen in werken. Elk van die mensen produceert voortdurend tekst. Duizenden en duizenden pagina’s, vele honderden pdf’s van telkens 20 tot 100 pagina’s. Ik heb er gisteren acht helemaal doorgenomen en nog eens vijf uitgeprint om thuis te lezen.

 

Klaar? Nog niet helemaal. Naast de Europese Commissaris en hun kabinetten zijn er ook de directoraten-generaal. De Europese commissarissen en hun teams komen en gaan om de zoveel jaar, op de directoraten-generaal zitten de blijvertjes. De technocraten die zich een carrière lang met een bepaalde materie onledig houden. En ook de blijvertjes zijn vlijtige tekstproducenten. Green papers, white papers, pink papers, draft papers en reviewed drafts, strategic papers en positioning papers… Eén vrolijke (en kleurrijke) documentendans die nooit ophoudt. Gisteren werd ik gekweld door de vraag “Wie léést dat allemaal?”, vandaag ook door de vragen “Wie schrijft dat allemaal?” en “Wie vertaalt dat allemaal?”

 

Misschien herinnert u zich die gekke professor Wessel di Wesseli nog. Hij had een energie-oogst-machine uitgevonden. Een perpetuum mobile, de natte droom van elke natuurkundige. Het Europees apparaat lijkt een beetje op de machine van di Wesseli: een kolos dat als een soort perpetuum mobile voortdurend tekst produceert die elders in het apparaat vertaald en gelezen wordt. Waarna nog meer tekst volgt.

 

Ik dacht dat het bij de commissarissen en de directoraten-generaal zou ophouden, maar toen was ik nog niet eens bij de kern van de zaak geraakt: de Europese instituten. In mijn geval kan ik opnieuw kiezen uit een septet dat de tekstkraan wijd open zet: Europol, Eurojust, het Instituut voor Veiligheidsstudies (ISS), het Europees Defensie Agentschap (EDA), het Satellietcentrum van de Europese Unie (EUSC), het Europees Agentschap voor de Operationele Samenwerking aan de Buitengrenzen (FRONTEX), de Europese Politieacademie (CEPOL). Allemaal hebben ze ergens wel iets op papier staan dat mij zou kunnen interesseren. Het zoeken duurt ondertussen anderhalve dag en ik denk dat ik nog wel een paar dagen zoet ben. Had ik me niet ingehouden, dan had ik nu waarschijnlijk al 5.000 vellen papier door de printer gejaagd. Papier dat dan uiteindelijk op de achterbank van mijn auto terecht zou komen om uiteindelijk toch niet gelezen te worden.

 

Eerder toevallig kwam ik bij dit document terecht: een lijst van alle geschenken met een waarde hoger dan 150 euro die de leden van de Commissie Barroso ontvangen hebben. Je vindt er de gebruikelijke rommel giftware – vazen, beeldjes in porselein en bisquit, schilderijtjes en foto’s, boeken die niemand voor zijn plezier leest – maar ook een paar verassende dingen. Zo kreeg Günter Verheugen, Europese commissaris voor handel en industrie, een hifiketen mét speakers en een moto cadeau. Schuilt er een rocker in die krasse Duitse knar? Onze commissaris Louis Michel, die niet alleen politiek een zwaargewicht is, in november een tafel en twee stoelen ten geschenke. Ik mag hopen dat de milde schenker voor stevige exemplaren in massieve eik gekozen heeft…

 

10:32 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ik word al moe gewoon van "er over" te lezen.

Alléén dat van die twee stoelen ga ik onthouden.

;-)

Gepost door: ms | 21-02-07

ik vind nooit mijne weg in de eu-stoffigere vituele papierhoop
hééhé leuk om lezen dit stukje
wat ik al langer wist sommige mensen maken zich nuttig zonder nuttig te zijn

Gepost door: jeronimo | 21-02-07

Ne moto, wie geeft er nu in godsnaam ne moto als relatiegeschenk?
Mogen die dat zomaar aanvaarden? Je zou toch aan omkoping gaan denken bij zulke geschenken...
Shit, had ik toch in de politiek moeten gaan!

Gepost door: Sandrissimo | 21-02-07

espresso express ik denk dat u best eerst even enkele posts van de goedgekke GDB leest op zijn blog alhier: http://gdb.skynetblogs.be voornamelijk en vooral degene waarin hij zich uitlaat met rare gedachten over mijn blogpersoontje.
mijn posts zijn reacties daarop.

allemaal voro de grap en de fun of course!

Gepost door: jeronimo | 22-02-07

De commentaren zijn gesloten.