06-02-07

Tante Stof revisited

Tante Kaat blijft mij achtervolgen. Meer nog: ik vermoed een complot! Iemand – en ik kijk meteen in de richting van mijn in informatietechnologie onderlegde medemens – moet ‘iets gedaan hebben’ dat ervoor zorgt dat mensen die in al hun goedgelovigheid een mailtje sturen naar Tante Kaat eigenlijk hun bericht in mijn inbox posten.

 

Twee weken geleden stelde iemand op die manier de zeer pertinente vraag “Hoe moet ik precies geurolie in een parfrumbrander gebruiken? Gewoon een paar druppels uit het flesje of bij wat water gieten??” In december was de kwestie “Hoe verwijder ik een onaangename geur uit een bond jasje?” Daar ben ik hier wat dieper op in gegaan. En verder werd ik ook al geraadpleegd inzake het gebruik van ossengal, het onderhoud van kristalluchters, het verwijderen van watervlekken op keldermuren en ficussen die hun bladeren verliezen. Allemaal zaken waar ik niks van ken.

 

Zaterdag werd ik middels e-mail geconsulteerd door ene Claudine S. Haar bericht draagt het onderwerp “luizen” en haar vraag luidt: “een vriendin van mij zit met een probleem haar kinderen zitten met luizen en weet niet hoe ze deze kwijt kan geraken”. Ik merk terzijde op dat wie het woord tot Tante Kaat richt zich weinig zorgen maakt over leestekens en grammaticale kwesties. En over huishoudelijke kwesties des te meer.

 

Ik kan mij bezwaarlijk als een groot ervaringsdeskundige inzake luizen opwerpen. Vriend J. omschreef het nogal treffend: “Als luizen op jouw hoofd terecht komen, denken ze dat ze in Plopsaland zijn. Joehoe, een glijbaan!” (Eén keer heb ik aan het plegen van ontucht schaamluizen overgehouden – een soort relatiegeschenk, eigenlijk – maar met dat soort fauna stap je beter naar de apotheker dan naar Tante Kaat. Lindaanpoeder is prima om die ongenode gasten weg te krijgen.)

 

klazienVroeger kon ik ze slechts met moeite uit elkaar houden: Tante Kaat (de vlekkenkampioen), Klazien uut Zalk (kruidenvrouwtje en bestsellerschrijfster) en Berendien uut Wisp (schitterende parodie van Wim De Bie). Kaat dateert uit de tijd dat ik incidenteel nog naar Radio 2 luisterde, Klazien en Berendien uit de tijd dat ik nog een televisietoestel had. Van Kaat herinner ik mij nog de tip om nieuwe kledij voor de eerste wasbeurt even te weken in water met een scheut berendienazijn. Van Klazien en Berendien herinner ik me alleen dat ik er vreselijk heb moeten om lachen. “Rosalien uut Drost legt uit dat het kruid dille goed is tegen impotentie; "met dill'n tussen de bill'n zou zelfs Methusalem weer will'n .”

 

Nu word ik ondertussen zelf geraadpleegd door de zoekende medemens: een vriendin van mij zit met een probleem haar kinderen zitten met luizen en weet niet hoe ze deze kwijt kan geraken. Mijn antwoord zou ongeveer als volgt kunnen zijn:

 

Beste Claudine S.,

In België is het makkelijker om van een kind af te geraken dan om van diens luizen af te geraken. Toch heb ik enkele tips uit de oude doos om van het ongedierte af te geraken. Om te beginnen, moet je knippen. Luizen leggen hun luizeneitjes op de hoofdhuid, tegen de haarwortel aan. Die kans moet je ze ontnemen. Als je enigszins behendig bent, kan het met een scherp fileermes. In het andere geval bieden Gillette Mach 3 en Wilkinson Sword Protector 3D een oplossing. Het afgeschoren haar kan je het best verbranden in een kolenkachel. Heb je geen kolenkachel bij de hand, dan kan je ook een (leeg!) olievat doormidden zagen. Draag in elk geval handschoenen bij het samenvegen van het afgeschoren haar.

Om zeker te zijn dat geen luizeneitjes op de kaalgeschoren kinderkopjes achterblijven kunt u die het best nog even onderdompelen in een handwarm sopje. In 5 liter warm water mengt u 200 wijnsteenzuur, een halve liter amoniak, 4 soeplepels terpentijn, 2 chloortabletten en het wit van 6 eieren. Hou de kinderkopjes 5 uren ondergedompeld en controleer om het half uur of de kinderen nog de neiging hebben zich te krabben.

 

11:23 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

:-) een gouden raad als je'tmij vraagt
na 5 uur zijn je kidnerne waarschijnlik ook opgelost in het niets? problem solved voor mensne die geen kinderen wilden achteraf gezien :p

Gepost door: lord cms | 06-02-07

Kinderbeul!!!
;-)
Luizen, rotbeesten zijn het!!!

Gepost door: Sandrissimo | 06-02-07

. Wij zoeken nog een babysitter. Interesse?

Gepost door: Coltrui | 07-02-07

het zou me niet verbazen, moest ze dat ook effectief proberen ;-)

Gepost door: fILLE | 08-02-07

De commentaren zijn gesloten.