19-01-07

Mediamacht (prélude)

Gisteren was er een kleine nieuwjaarsdrink-brancheborrel op het Tautosalon, dus ik daar heen. Ik ben zelf een koele minnaar van gemotoriseerde voertuigen. Ze moeten starten wanneer je de contactsleutel omdraait, het mag niet binnenregenen en er moet een radio inzitten waarop je radio 1 kan beluisteren. Dat is zo ongeveer mijn verlanglijstje wanneer het over auto’s gaat. Je begrijpt meteen dat ik het nooit vanzelevens in mijn hoofd zou halen om een halve dag te besteden aan portieren openen en dichtklappen, onder motorkappen snuffelen, in banden knijpen, met de handen over een stuurwiel glijden en het breed lachende spiegelbeeld in uitlaatpijpen te monsteren. Meer dan 300.000 landgenoten doen dat. Auto’s zijn mijn ding niet en bijgevolg is ook Tautosalon mijn ding niet. Maar ja, ik word verondersteld te weten wat er allemaal gebeurt op het Tautosalon en dus ga ik tóch. Bij voorkeur wanneer er een drink is…

 

Gaandeweg heb ik twee manieren gevonden om een bezoek aan het Tautosalon op te leuken: fotograferen en type-casten. Zo’n salon vol glimmende auto’s en moto’s is de gedroomde plek om foto’s te maken van mensen die foto’s maken. Ze fotograferen bolides en glimmende koetsen, al dan niet met hun vrouw of vriendin of man of bijslaapje op de voorgrond. En ik fotografeer hen, soms de fotograaf alleen, een andere keer de fotograaf en het gefotografeerde samen.

 

Een ander aangenaam tijdverdrijf is type-casten. Ik posteer me bij de ingang, kies een willekeurig slachtoffer en bepaal voor mezelf of het een Toyota-type dan wel een Peugeot-type is. Daarna zet ik op een veilige afstand de achtervolging in en ik observeer bij welke standen mijn slachtoffer halt houdt en hoe lang. Heb ik het type fout gecast, dan zoek ik voor mezelf een antwoord op de vraag waarom ik fout zat. (het is nog leuker als je het met zijn tweeën kan doen, maar vind maar eens iemand die zich ook graag met zulke onnozelheden bezig houdt.)

 

Tijdens de brancheborrel ben ik een beetje Maya de bij. Omdat ik op zo’n borrel bijna iedereen ken, wordt van mij een beetje verwacht dat ik anciens en nieuwkomers met elkaar in contact breng en (interessante) conversaties op gang trek. Soms gaat dat laatste vanzelf. Gisteravond raakte ik in een kringetje verzeild terwijl de Grote Man van het Tautosalon aan het woord was. Hij had het over de protestacties tegen de 4x4 op de eerste dag van het salon. Blijkbaar ging het over 20 mensen die een beetje lawaai stonden te maken, maar in de media werd het afgeschilderd als een massaal protest. Hij had het over de Vierde Macht en vroeg zich luidop af waar die Vierde Macht haar legitimiteit haalt.

 

 Ik was even ondersteboven van die vraag, - waarschijnlijk omdat ik me over een aantal media-fenomenen ook vragen stel en vooralsnog geen antwoorden vind. Kortom, ik heb weer iets om over na te denken de komende dagen.

16:47 Gepost door Stof in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

leuk tijdverdrijf, moet ik precies eens zelf gaan proberen dat typecastingding.

Gepost door: i | 19-01-07

http://viggo.skyblogs.be Mie en ik zijn werkelijk DOL op zulke onnozelheden! :-) Wanneer plan je een tweede bezoek aan 't salon?

Gepost door: Viggo | 22-01-07

Batibouw Binnenkort gaat DJ staf naar Batibouw, zonder twijfel het grootste salon van ons land. Misschien daar eens typecasten.

Gepost door: djstaf | 15-02-07

De commentaren zijn gesloten.