01-06-05

Wemmel

Via een omweggetje kreeg ik een niet onaardige vraag in de maag gesplitst: 5 things you love about the place where you live and 5 things you hate about the place where you live. Een poging....
 

5 dingen die je leuk vindt aan de plek waar je woont:

 

1) Wemmel is een dorp dat tegen de grote (boze?) stad aangeplakt hangt. Vijf minuten rijden brengt je in een ander universum, vijftien minuten metro in het hart van de hoofdstad. Als je een half jaar in Wemmel rondloopt, ken je zowat iedereen en je hoeft je niet te wapenen met een stiletto of een stengun als je ’s avonds van het café naar huis wandelt.

 

2) Van alle centraal gelegen, goed bereikbare plekken in België is Wemmel het centraalst gelegen en het best bereikbaar. Gent en Antwerpen liggen op een half uurtje, in driekwart uur sta je in Luik of in Charleroi. Gesteld dat je daar heen wilt natuurlijk. Om één of andere reden staan de files bij mij altijd aan de andere kant van de weg.

 

3) Wemmel is een faciliteitengemeente. Heel wat Wemmelnezen spreken (enkel) Frans. Dus spreek ik – uit medelijden – Frans met hen. Dat was zeer goed voor mijn Frans, dat voor mijn immigratie nogal roestig en schools was. Nu kan ik eindelijk ook schelden en moppen tappen in het Frans. Alleen vrijen in het Frans gaat nog wat moeizaam.

 

4) Wemmel is de thuishonk van Nicole & Hugo. Kitsch en camp zijn in Wemmel dagelijkse kost. Niemand maakt zich druk over wat je aantrekt, hoe je erbij loopt, wat voor konijnenstaarten je in je auto hangt of wat er in je boodschappentas steekt. Je doet maar wat en zolang het anderen niet op de zenuwen werkt, vindt iedereen het best.

 

5) Wemmel ligt aan de goeie kant van Brussel. De foute kant bestaat uit enge plekken als Kraainem, Watermaal-Bosvoorde, Tervuren, Wezembeek-Oppem. Behalve het gehucht Bouchout, dat bezaaid ligt met krankzinnig grote villa’s, wonen in Wemmel tamelijk veel gewone mensen, met een normaal inkomen, in een normaal appartement of huis en een normale auto voor de deur. Dat praat iets makkelijker dan door het opengedraaide raampje van een Lamborghini van een paar miljoen.  

 

5 dingen die je ergeren aan de plek waar je woont:

 

1) Wemmel ligt aan de Brusselse ring. Ik woon zelf op 50 meter van de ring. Dat ding maakt dag en nacht lawaai. Na een tijdje hoor je dat niet meer bewust. Maar wanneer je op een warme mei-avond op het terras een boek wil lezen, valt het plots wel weer op.

 

2) Wemmel is een oudewijvendorp. In de handelaarsgids van Wemmel nemen de café’s, snacks en restaurants samen anderhalve pagina in beslag. Kinesisten zijn goed voor drie pagina’s en er zijn kweeniehoeveel dierenartsen om al die Fifi’s en Chouchou’s en Césars te soigneren. Echte honden zie je hier zelden, alleen van die kleine keffertjes.

 

3) Wemmel ligt in Vlaams-Brabant. Vroeger dacht ik dat Brabanders gulhartig, warme bon vivants met een open geest waren. Tegenwoordig vind ik Brabanders vaak een beetje enggeestig, een tikkeltje bekrompen zelfs. Velen lijken te leven alsof ze perse 120 willen worden. (Ik geef toe dat deze mening een beetje gekleurd is door mijn ervaringen met Londerzeel.)

 

4) Wemmel is een slaapstad. Veel Wemmelnezen zitten in een dagelijkse pendelroutine naar de brede regio rond Brussel. Als ze ’s avonds thuiskomen, zijn ze een beetje neurotisch en vooral erg moe. Je ziet die mensen nooit. In het weekend vluchten ze en masse naar zee, in de week zitten ze voor de televisie.

 

5) Wemmel is seventies. Ik woon in het dakappartement op de vierde verdieping van een gebouw zonder lift. Minstens twee maal per dag doe ik 75 treden. Zonder bagage of boodschappen is dat een makkie, met drie zakken van Delhaize of twee bundels oud papier een Kalvarietocht. 

 

 Allez, wie trakteert op zijn of haar versie over de eigen thuishonk?


10:19 Gepost door Stof | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.